Quizzen in tijden van corona

Quizzen in tijden van corona

Plons, plannen in het water

Sommigen doen het uit competitiezin, anderen pronken graag met hun kennis en nog anderen willen gewoon genieten van een avond uit met vrienden…

Wat je doel ook is, een quiz is altijd een reuzefijn evenement!

Maar het helse covid-monster heeft het Vlaamse quizlandschap aardig doen beven:

 • De wekelijkse quizploegjes konden hun triomfen niet meer verderzetten.
 • Voor verenigingen, clubs of jeugdbewegingen viel een mogelijk bron van inkomen weg.
 • En voor bedrijven is de nood om aan teambuilding te doen nog nooit zo hoog geweest, en toch zo moeilijk.

Ook wij hebben onze focus moeten bijstellen door corona!

Voor de covid-uitbraak waren wij vooral actief in de organisatie van fysieke quizzen. Maar onze plannen, net zoals die van vele anderen, zijn in het water gevallen. Plots was onze quizagenda volledig leeg!

Gelukkig biedt technologie een oplossing.

Hoe organiseer je een online quiz? 

Wil je toch in groep quizzen in tijden van corona? Wel, in enkele eenvoudige stappen kun je perfect zelf een online quiz organiseren, en dit mede dankzij de opmars van de videoconferentie-software!

 • Ga online op zoek naar een gevarieerde mix van quizvragen. Let wel: het internet staat boordevol informatie, maar ook veel foutieve info. Zorg altijd dat je de vragen en antwoorden dubbelcheckt. Een quiz met foutieve antwoorden kan de sfeer al snel verpesten voor de iets competitievere spelers.
 • Giet de vragen en antwoorden samen in een mooie PowerPoint. Houd speciale effecten tot een minimum, en focus vooral op een duidelijke en leesbare presentatie.
 • Maak gebruik van videoconferentie-software (Zoom, Google Meet, Microsoft Teams...) om je quiz te presenteren. Maak duidelijke afspraken met de deelnemers zodat de quiz niet te pas en te onpas wordt onderbroken.
 • Deelnemers kunnen hun antwoorden per ronde noteren op een blaadje en hier dan een foto van doorsturen via een chatapplicatie zoals Messenger of WhatsApp.

Dit is natuurlijk een uitstekende manier om te quizzen met een stel vrienden of in familieverband.

Wil je het toch iets professioneler aanpakken, en zelf minder tijd in de organisatie stoppen? Dan kun je natuurlijk beroep doen op onze online groepsquiz!

 • Wij stellen een evenwichtige quiz op met afbeeldingen, video's, en vragen op ieders niveau.
 • Jullie kunnen de quiz volledig personaliseren, inclusief de kleuren van de presentatie.
 • Antwoorden kan met elk apparaat via onze online applicatie.
 • Antwoorden worden automatisch verbeterd door onze software.

Ontdek meer over onze online groepsquiz!

online groepsquiz Quiztion
Livestreamquiz Quiztion

Of wil nog een stapje verder? Laat de volledige organisatie en presentatie van de quiz dan door ons gebeuren, met onze livestreamquiz!

Dit is de ideale formule voor teambuildings en culturele activiteiten!

 • Wij stellen een evenwichtige quiz op volgens jullie wensen (foto's, video's, open vragen, meerkeuzevragen, gekke vragen...)
 • De quizpresentatie wordt door onze ervaren en humoristische quizmasters gebracht via livestream.
 • Antwoorden kan met elk apparaat via onze online applicatie.

Ontdek meer over onze livestreamquiz!

Of liever quizzen op jouw tempo?

Maar niet iedereen is natuurlijk liefhebber van quizevenementen of quizzen in groep. Sommigen quizzen liever op hun eigen tempo!

Maar ook daar bestaan er oplossingen voor: je kunt dagelijks Blokken meevolgen op de buis óf je kunt gewoon gratis Quiztion Play spelen op je smartphone, tablet of laptop!

Quiztion Play is een gratis online quizapplicatie waar je quizjes speelt op je eigen tempo. Hoe meer quizjes je speelt, hoe hoger je kunt scoren in de maandelijkse ranking. In deze ranking kun je jezelf vergelijken met spelers over heel Vlaanderen.

Het is bovendien de ideale tool om jezelf te trainen als er even geen quiz in je agenda staat!

Ontdek Quiztion Play!

De voor- en nadelen van online quizzen in groep

Is online quizzen hetzelfde als fysiek quizzen?

Helemaal niet!

Maar ‘anders’ hoeft zeker niet ‘slechter’ te betekenen.

Presenteer je voor een zaal, dan heb je meer voeling met je publiek. Je merkt wanneer iedereen aan je lippen hangt, of wanneer de aandacht verslapt. Door die directe feedback kun je het tempo en verloop van de quiz snel aanpassen.

Bij een digitale quiz is die directe feedback iets minder aanwezig. Maar dat wil niet zeggen dat interactie daarom onmogelijk is. Integendeel! Doordat communiceren vanachter het computerscherm gebeurt, zullen zelfs meer deelnemers geneigd zijn om van zich te laten horen. We durven nu eenmaal wat mondiger zijn vanachter ons scherm dan voor een grote groep. Dit zorgt voor een leuke dynamiek!

Bovendien zijn digitale quizzen zeer toegankelijk. Niemand hoeft zich te verplaatsen, en je moet geen zaal afhuren. Alles gebeurt in een vertrouwelijke setting, waardoor iedereen zich op zijn gemak voelt.

Maar de versnaperingen en drankjes, die moet je voor de online quiz dan weer zelf voorzien... Tenzij je werkt met een apperitiefpakket dat je uitdeelt aan alle deelnemers, natuurlijk!

Twijfel je nog om je eigen virtuele quiz te organiseren?

Laat vrijblijvend iets van je horen, en we kijken samen eens hoe we de ideale quiz voor jou op poten kunnen zetten. Tot binnenkort!

Neem contact op

© 2023 Quiztion
Site by DigitalMind